Under påskud af glad baby

Fars Hjørne – Er det okay at det er jul nu?

image

Er det nu det er jul, far?

Nu’ det jul igen, og nu’ det jul igen, og julen starter allerede i slutningen af oktober. Eller det gør den i hvert fald nu. Jeg kan da huske da jeg var mindre, og butikkerne først hev nisserne og vattet til julelandskabet frem i slutningen af november. Men december-jule-hyggen blev efterhånden til november-jule-hygge og de seneste år har vi også lige snuppet de sidste uger af oktober og stoppet dem med kanel og nelliker så vi kan tage hul på julen så tidligt som muligt. Da Birgitte havde fødselsdag i slutningen af oktober rendte jeg land og rige rundt i søgen efter Karen Volf Pebernødder, for jeg ved at hun hvert år spændt venter på at de skal ramme hylderne. For så er julen begyndt, og så skal vi hygge og ha’ det godt. Hvis vi da bare for fanden kunne få lov til det.

Men efterhånden som julen tager større og større bidder af efterårs månederne bliver det helt umuligt at have en fornuftigt snak voksne mennesker imellem uden at der er én som skal udtrykke sin originalitet ved at sige noget i stil med “Det er da også forfærdeligt at Salling allerede har pyntet op til jul”. Og så er den samtale ellers aflivet, og al intelligent snak bliver afløst af et kor som skingert klapper hinanden på ryggen og giver hinanden ret i, at ja det er da træls og ih hvor er vi trætte af det og uha det ødelægger jo julen når den allerede skal begynde nu. Og jeg er ved at brække mig hver gang.

For ja, det er sgu da lige lovligt tidligt at hoppe i julemands-kostumet og kigge sultent på chokolade-kalenderen når efterårsferien knap nok er slut, det tror jeg vi alle sammen kan blive enige om. Mit problem ligger i, at folk næsten falder over hinanden for at være den som er mest træt af at julen starter tidligt, alt imens de opfører sig som om de er de første der nogensinde har haft denne tanke. De retter ryggen og opfører sig som stolte samfunds-kritikere der egenhændigt, og kun ved hjælp af deres ustyrligt kontroversielle tanker, kan styrte den ondskabsfulde kommercielle jule-sammensværgelse og derved bringe julen tilbage til sine gode danske rødder. Og måske har de fat i noget, med at julen starter for tidligt og handler mere om at købe gaver end noget andet – men det er sgu så kedeligt at høre de samme holdninger vælte ud af munden på alle hele november måned, når jeg egentlig gerne bare vil have lov til at glæde mig til jul.

Så hjemme hos os kører julen på fuld skrue. Mens Wham!, Slade, Otto Brandenburg og alle de andre I elsker at hade blæser ud over højtalerne pakker vi gaver ind, brænder kalenderlys, spiser pebernødder og chokolade-kalendere og tvinger en mildest talt ligeglad unge i nisse-tøjet gang på gang – for han ser fandme så sød ud i det. Og vi nyder hvert et sekund af det, også selv om vi har set julelys i Sallings vinduer, og duftet klejner og brunkager hos bageren siden november. For det er vel kun jul en gang om året, så hvorfor ikke få så meget ud af den som muligt?

Glædelig jul allesammen – hvis det da er okay at sige det nu.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Under påskud af glad baby